Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Η Τουρκία δεν έχει στείλει στοιχεία στις ΗΠΑ για τον Γκιουλέν


Ο εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας είπε ότι οι αποδείξεις που τον συνδέουν με την απόπειρα πραξικοπήματος «θα κατατεθούν εν ευθέτω χρόνω»
Η Τουρκία παραδέχεται ότι δεν έχει στείλει στοιχεία στην Ουάσιγκτον που να συνδέουν τονΦετουλάχ Γκιουλέν με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy».  Αυτό παρά την επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης για έκδοση του εξόριστου ιεροκήρυκα, ο οποίος φέρεται να ζει στην Πενσιλβάνια, απειλώντας ακόμη και με σοβαρές συνέπειες στις διπλωματικές σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον. Σε δήλωσή του προς το «Foreign Policy» ο εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας Νατσί Αϊντάν Καραμάνογλου είπε ότι οι αποδείξεις που συνδέουν τον Γκιουλέν με την απόπειρα πραξικοπήματος «θα κατατεθούν εν ευθέτω χρόνω». Προσέθεσε ότι «θα ήταν αδύνατο να σταλούν τόσο πολλά στοιχεία για το πραξικόπημα μόλις λίγες ημέρες αφότου συνέβη».
Ωστόσο, όπως συνεχίζει το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού, οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν επιδεικνύουν αντίστοιχη υπομονή όταν απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση την άμεση απέλαση του Γκιουλέν, τον οποίο αποκαλούν «τρομοκράτη». Πριν από την πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα διεμήνυε στον αμερικανό αντιπρόεδρο πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν το δικαίωμα να υπεκφεύγουν. Πρέπει να τον παραδώσετε τώρα». Προηγουμένως είχε προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο ότι «θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Τουρκίας και του Γκιουλέν».
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως «είναι απόλυτα κατανοητός ο θυμός του τουρκικού λαού» αλλά σημείωσε ότι το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης έχει διακριτούς ρόλους για την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία και ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί απλώς να διατάξει μονομερώς την έκδοση του Γκιουλέν.
Η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ουάσιγκτον βασίζεται σε αυτή για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο οι αντιαμερικανικές εκδηλώσεις στην Τουρκία έχουν αυξηθεί, με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο να επιρρίπτουν ευθύνες στις ΗΠΑ για το πραξικόπημα (έχει μεταξύ άλλων ειπωθεί ότι σχεδιάστηκε από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Wilson Center) και να τις κατηγορούν ακόμη και για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν. Ο Γκιουλέν, άλλοτε πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν, φέρεται να ζει σε μια απομονωμένη κατοικία στα βουνά Πόκονο. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Η παραδοχή της Τουρκίας ότι δεν έχει στείλει στοιχεία σχετικά με την ανάμειξη του Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα ενδέχεται, σύμφωνα με το «Foreign Policy», να προήλθε από ένα άρθρο του Μπάιντεν στην τουρκική εφημερίδα «Milliyet». Σε αυτό ο Μπάιντεν έγραψε ότι οι ΗΠΑ θα απελάσουν τον Γκιουλέν αν η Τουρκία αποδείξει πως αυτός ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το πραξικόπημα, αλλά προσέθεσε ότι οι αμερικανικές Αρχές «δεν έχουν λάβει ακόμη στοιχεία από την Τουρκία αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος».
«Μοιάζει με προσαρμογή σε αυτά που είπε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν» είπε ο Στίβεν Κουκ, ειδικός σε ζητήματα τουρκικής πολιτικής στο Council on Foreign Relations. «Επί έναν και πλέον μήνα επέμεναν ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν υπεύθυνος για το πραξικόπημα και ότι διέθεταν στοιχεία για την ενοχή του» προσέθεσε. Στις δηλώσεις του προς το «Foreign Policy», που έγιναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Καραμάνογλου είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν «ήδη πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου». «Οι δραστηριότητες του Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκονταν ήδη υπό εξέταση, για ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης και παράνομες δραστηριότητες κατά του κράτους, μεταξύ άλλων κατηγοριών, πριν ακόμη λάβει χώρα το πραξικόπημα» δήλωσε ο Καραμάνογλου.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ δηλώσει ότι ο Γκιουλέν μπορεί να εκδοθεί για ενέργειές του πριν από το πραξικόπημα. Ο Ααρον Στάιν, ειδικός σε ζητήματα Τουρκίας στο Atlantic Council, εξήγησε ότι η ιδέα πως ο Γκιουλέν προσπαθεί να υπονομεύσει την τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1980 στη χώρα. «Το 2000 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Γκιουλέν, όταν οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι είχε παρεισφρήσει σε νευραλγικούς κυβερνητικούς θεσμούς με σκοπό την αναδιοργάνωση του τουρκικού κράτους». Το 2006 τουρκικό δικαστήριο αθώωσε τον Γκιουλέν, προτού λάβει πράσινη κάρτα για τις ΗΠΑ το 2008. «Οι κατηγορίες δεν είναι καινούργιες. Πιστεύω πως αυτό που θα έπρεπε να αναρωτιέται ο κόσμος είναι ότι αφού αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή, γιατί ήταν τόσο στενός σύμμαχος του AKP επί χρόνια» συμπλήρωσε ο Στάιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Translate this page