Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Άγιος Νικόλαος και 52 ομογενείς μας, τα Ελληνικά θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου!

Εργαζόμενοι σε εταιρίες και πελάτες οι νεκροί μας, ενώ θάφτηκε στα ερείπια των δύο πύργων ο ναός του Αγίου Νικολάου
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Αποφράδα η σημερινή ημέρα για τις ΗΠΑ και κυρίως για τη Νέα Υόρκη, όταν πριν από 15 χρόνια (11-9-2001) Άραβες ισλαμιστές τρομοκράτες της «Αλ Κάϊντα» με μια άνευ προηγουμένου και άριστα συντονισμένη τρομοκρατική ενέργεια, κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα γεμάτα επιβάτες και μ’ αυτά έπληξαν το World Trade Center (Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο) τους Διδύμους Πύργους, με περίπου τρείς χιλιάδες νεκρούς εργαζόμενους σ’ αυτά, καθώς και το Αμερικανικό Πεντάγωνο στην Βιρτζίνια με 190 νεκρούς.


Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις τρεισήμισι χιλιάδες! Το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα, έπληξε τότε το γόητρο των ΗΠΑ, ταπείνωσε την μεγάλη αυτή υπερδύναμη και σκόρπισε παντού έναν πρωτοφανή πανικό και τρόμο!
Πλήγμα από την τρομοκρατική επίθεση υπέστη και ο Ελληνισμός, αφού ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν 52 ομογενείς, ενώ είχε και μία άλλη μεγάλη απώλεια, την πλήρη εξαφάνιση της ιστορικής εκκλησιάς των Ελλήνων ναυτικών, του Αγίου Νικολάου, που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια των Πύργων.
Ο κατάλογος των νεκρών ομογενών μας όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου της Νέας Υόρκης, αλλά και του Αθηναϊκού Τύπου που στηρίχθηκε σε βιβλίο του ερευνητή Μαν. Βασιλάκη ( σε παρένθεση η ηλικία τους) είναι : Αλικάκος Έρνεστ (42), Απόλλο Πώλ-Πήτερ (27), Αράνιος Μιχαήλ Πάτρικ (26), Αχλαδιώτη Τζόαν Μαρί (27), Γκρούζαλις Κένεθ-Τζωρτζ (56) λιμενικός, Γρεκιώτης Τζίμυ, Δαμασκηνός Τόμας(33), Δήμας Αντονυ (61), Ελφέρης Μαϊκλ (27), Ζαβός Κωνσταντίνος (Γκας), Ζανέτος Στηβ, Θεοδωρίδης Μάϊκλ (33), Κατσιματίδης Τζών (31), Κλάρις Ρίτσαρντ (60), Κόκκινος Στήβεν, Κουβέλκης Θωμάς (48) πυροσβέστης, Κούρας Πατρίτσια (43), Κουσούλις Ντανιέλα (30), Μαούνης Τζαίημς (42), Μαστανδρέας Πήτερ-Ουίλιαμ τζούνιορ (42), Μαστανδρέας Φιλίππ, Μερκούρης Τζώρτζ (35) Μουσουρούλης Στυλιανός, Μούτος Πήτερ (44), Μπαμπακίτις Αρλέν (48), (λιμενικός, σύζυγος ομογενούς), Μπάντης Κάθριν (45), Μπρέναν Πήτερ (31), Νίκολας Τζών (42), Ντέμας ΄Αντονυ (61), Οικονόμος Κωνσταντίνος (Γκας) (41), Παπαγεωργίου Τζαίημς-Νίκολας (29) πυροσβέστης, Παπαδόπουλος (Πάπας), Παπαϊωάννου Μπιλ, Νικόλαος Πάρις Τζώρτζ (34), Πήγης Θεόδωρος (61), Πουλέντζος Δάφνη (47), Πούλις Εντουαρντ (45), Πούλος Ρίτσαρντ (55), Πούλος Στέφεν (45), Προκόπιος Πωλ Ζώης (46),. Ρούσενμπλαντ-Σισκόπουλος Μουριέλ (60), ( σύζυγος ελληνοαμερικανού), Σάββας Αντονυ (72), Σούλας Πάτρικ-Τίμοθι (35), Στεργιόπουλος ΄Αντριου (23), Τάρρου Μιχαήλ (38), Τσελέπης Ουίλιαμ (33), Τζένιφερ Λην Τζίμης (26), Φωστέρη΄Αννα (58), Χάγκις Στήβεν (32), Χαλικιόπουλος Λεωνίδας, Χαραμής Βασίλειος (56), Χάρος Φράνσις (76). 
 
Οι Έλληνες θρήνησαν τους νεκρούς συμπατριώτες τους ενώ στα εξάμηνα τελέστηκε μνημόσυνο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Ground Zero ( σημείο μηδέν), όταν επισκέφθηκε την Αμερική. Θρήνησαν όμως και την εξαφάνιση του Ναού του Αγίου Νικολάου, με τον οποίο ήταν συναισθηματικά δεμένοι όλοι οι Έλληνες μετανάστες, κι έχει μακρά προϊστορία.
Το κτήριο που στέγαζε το Ναό στην Liberty street ( οδό Ελευθερίας), κτίσθηκε το 1832 και διέμεναν στην αρχή φαροφύλακες, και στην κορυφή του κτίσματος υπήρχε φάρος για τα παραπλέοντα τη νύχτα πλοία. Το 1901, ναυτικοί μας που έφτασαν τσακισμένοι στη Νέα Υόρκη μετά από περιπετειώδες ταξίδι με σφοδρή θαλασσοταραχή, όπου κινδύνεψαν, μετέβησαν στο κτίσμα κι έκαναν εκεί ευχαριστήρια προσευχή στον προστάτη τους Άγιο Νικόλαο. Αυτό έγινε συνήθεια, για Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες που επισκέπτοντο τον δημοφιλή χώρο του Αγίου για προσευχή.
Το 1916, με εράνους αγοράστηκε το κτίσμα, έναντι 25.000 δολαρίων, διαμορφώθηκε σε εκκλησιά το 1922 και με την έλευση πολλών προσφύγων ανέλαβε το ναό ορθόδοξος ιερέας που λειτουργούσε ανελλιπώς, τελώντας και τα μυστήρια του γάμου και της βαπτίσεως.
Ο Ναός ήταν μικρός ( μήκος 17,07 μ., πλάτος 6,71 και ύψος 10,67) και όταν χτίσθηκαν οι δίδυμοι πύργοι με τα 110 πατώματα, είχε … εξαφανισθεί! Ωστόσο κάθε Κυριακή, ήταν γεμάτος από πιστούς. Έτυχε να εκκλησιασθώ με φίλο μου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μια Κυριακή του Ιουνίου 1988 και μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, τα λείψανα των Αγίων, Νικολάου, Σάββα, Αικατερίνης που δώρισε ο τελευταίος Τσάρος Νικόλαος, αλλά και τα πολλά αφιερώματα των ναυτικών μας που μόλις έπιαναν Νέα Υόρκη, προσκυνούσαν τον προστάτη τους. Όλα αυτά χάθηκαν…
Ο τελευταίος ιερέας, ο παπά-Γιάννης Ρώμας, ένας εξαίρετος ιερωμένος που τον πλήγωσε πολύ η εξαφάνιση του ναού, προσευχόταν και έλεγε « θα σε χτίσουμε και πάλι Αη Νικόλα και θα είσαι όπως πριν!» Δυστυχώς ο παπα-Γιάννης έφυγε από τη ζωή και δεν θα καμαρώσει το νέο οικοδόμημα που σε λίγο θα είναι έτοιμο από τον Καλατράβα…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Translate this page