Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Η Γερμανία υποκύπτει στις πιέσεις της Τουρκίας για Αρμενικό

 

  • Η αρμενική σημαία ανεμίζει έξω από το γερμανικό κοινοβούλιο, μετά την απόφαση για αναγνώριση της Γενοκτονίας (φωτ.: EPA / Alexander Heinl)
Μια θαρραλέα κίνηση της γερμανικής Βουλής, με την οποία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, φαίνεται ότι πέφτει θύμα των πολιτικών συμφερόντων της κυβέρνησης του Βερολίνου. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σχεδιάζεται «πολιτική χειρονομία καλής θέλησης προς την Τουρκία, ούτως ώστε να επιτραπεί σε βουλευτές της Μπούντεσταγκ να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ».
Η καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησαν να εμφανιστεί ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους και να αποστασιοποιηθεί η κυβέρνηση από το ψήφισμα του Κοινοβουλίου.
Αντιδρώντας στο ψήφισμα της Μπούντεσταγκ, η Άγκυρα έχει απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ της ανατολικής Τουρκίας, από όπου οι συμμαχικές δυνάμεις επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την συμμετοχή των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado.
Κατά το δημοσίευμα του Spiegel, όλο το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησαν να βρουν μια λύση στην Άγκυρα. Εκεί, όμως, τους διεμηνύθη με κατηγορηματικό τρόπο ότι η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί δημόσια αποστασιοποίηση της κυβέρνησης Μέρκελ από το ψήφισμα της Βουλής της.

Διαδήλωση Τούρκων με οθωμανικές στολές κατά της απόφασης του γερμανικού κοινοβουλίου. Διατείνονται ότι «το μεγαλύτερο ψέμα της 100ετίας είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων» (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Σε αυτήν την τουρκική απαίτηση θα ανταποκριθεί τώρα το Βερολίνο και η Άγκυρα θα ικανοποιηθεί και θα επιτρέψει την επίσκεψη στο Ιντζιρλίκ, όπως έχει γίνει γνωστό από ανεπίσημες συζητήσεις.
Ο Ζάιμπερτ θα δηλώσει δημοσίως ότι το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ δεν έχει σε καμία περίπτωση δεσμευτική ισχύ για την γερμανική κυβέρνηση και ότι πρόκειται για μια πολιτική διακήρυξη του Κοινοβουλίου δίχως αξία.
Στο παρασκήνιο, την γερμανική κυβέρνηση απασχόλησε ποιος θα κάνει αυτή τη δήλωση. Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ δεν ήθελε να αναλάβει αυτό το ρόλο. Για την ίδια τη Μέρκελ δεν ετίθετο καν θέμα, διότι μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευόταν ως υποταγή της στον Ερντογάν. Έτσι βρέθηκε η λύση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η Γερμανίδα καγκαλάριος με τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν σε πρόσφατη συνάντησή τους (φωτ.: EPA / Kay Nietfeld)
Πάντως, σε ό,τι αφορά την ουσία, γράφει το Spiegel, η σχεδιαζόμενη κίνηση δεν αλλάζει κάτι. Κι αυτό γιατί στο παρασκήνιο, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Στάινμαγιερ είχαν εκφράσει την άποψη ότι το ψήφισμα δεν ήταν καλή ιδέα. Ο δε Στάινμαγιερ έχει επιμελώς αποφύγει να μιλήσει για Γενοκτονία των Αρμενίων.
Μετά τη δήλωση Ζάιμπερτ αναμένεται να δοθεί από την Άγκυρα το πράσινο φως, για να μεταβούν οι Γερμανοί βουλευτές στο Ιντζιρλίκ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Οπερμαν είχε αποστείλει προ ημερών στην Άγκυρα «τελεσίγραφο» να άρει την απαγόρευση έως τις αρχές Οκτωβρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τον Δεκέμβριο την παράταση παραμονής της γερμανικής αποστολής στο Ιντζιρλίκ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Spiegel το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για την μετεγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado σε άλλη χώρα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Translate this page