Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Κυπριακό - Αεριο-ωθούμενη λύση - Τα σενάρια των ΗΠΑ

 

 

 

Το μοίρασμα της τράπουλας που επιχειρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτυπώνεται στα λεγόμενα του συντονιστή ενεργειακών θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έιμος Χόκσταϊν, στο Κογκρέσο.
Οι Αμερικανοί, όπως είπε, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, τα οποία επηρεάζονται από τις γεωπολιτκές εξελίξεις στην περιοχή μη εξαιρουμένου του κυπριακού.
"Νομίζω ο Πρόεδρος Ερντογάν, καθώς κι ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Ενέργειας (της Τουρκίας), αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα που παρέχει η ενεργειακή ασφάλεια. Η αποκόμιση οικονομικού οφέλους, από την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ,  προϋποθέτει την ύπαρξη συμφωνίας στην Κύπρο, διότι ο αγωγός προς την Τουρκία θα περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου.
Ελπίζω ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται την κρίσιμη και στρατηγική φύση αυτής της νέας παραμέτρου, της ενέργειας, που έχει προστεθεί στις συνομιλίες του Κυπριακού", επεσήμανε ο κ.Χόκσταϊν.

Η θέση του σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές εξηγεί τη σπουδή των ΗΠΑ και του διεθνούς παράγοντα για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου.
"Δεν γνωρίζω αν θα βρεθεί λύση, όμως είναι ξεκάθαρο για μένα ότι, όλοι στην περιοχή αντιλαμβάνονται τη διασύνδεση και τα οφέλη που θα προκύψουν για όλα τα μέρη. Γι’ αυτό η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη", ανέφερε.
Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Όπως είπε ο κ. Χόκσταϊν, "εργαστήκαμε επανειλημμένα, όποτε προέκυπτε εμπόδιο, να το ξεκαθαρίσουμε και να διασφαλίσουμε πως όλοι κατανοούν την αμερικανική θέση. Στηρίζουμε τις αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες να εργαστούν σ’ όλα τα τεμάχια που υπάρχουν και έχουμε επίσης υποστηρίξει τον Γ' γύρο αδειοδότησης, που ανακοινώθηκε πριν λίγες εβδομάδες. Προσωπικά είμαι δημόσιος κήρυκας υπέρ των υπεράκτιων ανακαλύψεων της Κύπρου".
Βαρύνουσας σημασίας κρίνεται και η τοποθέτηση του, για την επαναφορά στο προσκήνιο των συζητήσεων για τον τουρκικό αγωγό μεταφοράς ρωσικού αερίου.
Αναφορά που δεικνύει το μέγεθος των συμφερόντων που διακυβεύονται σ' ένα παιχνίδι ισχύος υπερδυνάμεων.
Πάντως σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, επεσήμανε ότι μια σωστή, βιώσιμη λύση του κυπριακού θα ξεκλειδώσει ολόκληρη την περιοχή. Μιλώντας στο "Μεσημέρι και Κάτι" ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μπει τρυπάνι στο οικόπεδο 11 από τη Total εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Translate this page