Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Οι Ιρακινοί τα βρίσκουν σκούρα στη Μοσούλη

«Αρχικά πίστευα ότι θα αρκούσαν δύο ή τρεις εβδομάδες αλλά τώρα νομίζω ότι θα χρειαστούν μήνες για να την καταλάβουμε» εκτιμά ανώτατος κούρδος ηγέτης
 
Οι Ιρακινοί τα βρίσκουν σκούρα στη Μοσούλη
 
Ιρακινοί στρατιώτες στα περίχωρα της Μοσούλης. Την αρχική αισιοδοξία για γρήγορη κατάληψη της πόλης διαδέχθηκε ο προβληματισμός
 
Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν αρχίσει να συναντούν εμπόδια στην προέλασή τους προς τη Μοσούλη γράφει η εφημερίδα «Independent». Το Ισλαμικό Κράτος στέλνει κύματα βομβιστών αυτοκτονίας - είτε ως άτομα που ανατινάζονται είτε με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά -, ελεύθερους σκοπευτές και ομάδες με ολμοβόλα για να αναζωπυρώσουν τις μάχες σε περίπου 12 γειτονιές τις οποίες ο ιρακινός στρατός είχε δηλώσει ότι είχε καταλάβει. «Αρχικά ήμουν αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να ανακαταλάβουμε τη Μοσούλη μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες αλλά τώρα πιστεύω ότι θα χρειαστούν μήνες» είπε ο Χάσρο Γκόραν, ανώτατος κούρδος ηγέτης, στη βρετανική εφημερίδα. Πρόσθεσε ότι άλλαξε άποψη για το πόσο θα διαρκέσουν οι μάχες όταν είδε τη σφοδρότητα με την οποία πολεμούν οι τζιχαντιστές στις περιφερειακές γειτονιές της Μοσούλης. «Αν το Ισλαμικό Κράτος συνεχίσει να πολεμάει έτσι, μεγάλο μέρος της Μοσούλης θα καταστραφεί. Ελπίζω να μη γίνει σαν το Χαλέπι».
Τυχόν παρατεταμένη πολιορκία της Μοσούλης με πολλούς αμάχους θύματα και η πιθανότητα επέμβασης του τουρκικού στρατού θα αποτελέσουν πιθανότατα την πρώτη διεθνή κρίση που θα κληθεί να χειριστεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Η αργή προέλαση των ιρακινών δυνάμεων σημαίνει ότι οι μάχες θα συνεχίζονται όταν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Οι συγκυρίες που μπορεί να ευνοήσουν την Τουρκία
Η στρατιωτική επέμβαση που απειλεί ότι θα πραγματοποιήσει η Τουρκία θα γίνει πιο πιθανή αν οι καλύτερες μονάδες του ιρακινού στρατού υποστούν βαριές απώλειες και αναζητήσουν ενισχύσεις από τις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις Χασντ αλ Σαάμπι (Λαϊκή Κινητοποίηση) και τους κούρδους Πεσμέργκα.
Οπως προβλέπει συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι Αμερικανοί, οι σιίτες παραστρατιωτικοί και οι Πεσμέργκα δεν πολεμούν στη Μοσούλη για να αποφευχθούν θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις ανάμεσα σε αυτούς και στον αραβοσουνιτικό πληθυσμό της πόλης. Η Τουρκία έχει στείλει τανκς στα τουρκοϊρακινά σύνορα και απειλεί ότι θα εισβάλει αν οι Χασντ και οι Πεσμέργκα πολεμήσουν στη Μοσούλη.
Το πρόβλημα των ιρακινών δυνάμεων είναι ότι βασίζονται πάρα πολύ στους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Στη μάχη του Ραμάντι, το 70% της πόλης καταστράφηκε αλλά σχεδόν όλοι οι 350.000 κάτοικοί της είχαν αποχωρήσει. Το ίδιο συνέβη στις πόλεις Μπαρτέλα και Καρακός που απέχουν γύρω στα 20 χλμ. από τη Μοσούλη και είχαν αδειάσει από τους χριστιανούς κατοίκους τους, γεγονός το οποίο διευκόλυνε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κτιρίων στα οποία είχαν καταφύγει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η ίδια τακτική όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Μοσούλη διότι οι κάτοικοί της παραμένουν εκεί και η πόλη είναι πολύ μεγάλη.
Η επίθεση των ιρακινών δυνάμεων που άρχισε τις 17 Οκτωβρίου πήγαινε καλά ώσπου έφθασε στα περίχωρα της Μοσούλης πριν από δύο εβδομάδες. Εκτοτε οι μάχες γέρνουν πότε από τη μια και πότε από την άλλη πλευρά, και διάφορες γειτονιές έχουν αλλάξει χέρια τρεις ή τέσσερις φορές.
Υπήρξαν ορισμένα δείγματα σύγχυσης του Ισλαμικού Κράτους στην αρχή της πολιορκίας. Οταν οι ιρακινές δυνάμεις πρωτοεπιτέθηκαν στη Μοσούλη υπήρξαν αναφορές για χαμηλό ηθικό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αλλά η ηγεσία τους επανέκτησε αδυσώπητα τον έλεγχο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε 70 αμάχους στη Μοσούλη την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τους ότι συνεργάστηκαν με τις ιρακινές δυνάμεις. Πολλούς από αυτούς τους πυροβόλησε και στη συνέχεια κρέμασε το πτώμα τους από τους στύλους του ηλεκτρικού. Αλλοι 20 άμαχοι εκτελέστηκαν κατηγορούμενοι ότι χρησιμοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα για να δώσουν πληροφορίες στον ιρακινό στρατό και τα πτώματά τους κρεμάστηκαν στους φωτεινούς σηματοδότες των δρόμων.

«Το ένα τρίτο του πληθυσμού υποστηρίζει τους τζιχαντιστές»
Είναι ασαφές πόσο υποστήριξη έχει το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη. Τα 54.000 άτομα που εγκατέλειψαν την πόλη και ζήτησαν καταφύγιο από τους Πεσμέργκα ή τον ιρακινό στρατό εκφράζουν μίσος προς τους τζιχαντιστές. Αλλά ντόπιοι χριστιανοί και Κούρδοι θεωρούν ότι είναι πιθανοί κρυφοί υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Γκόραν είναι ειδικός στην τοπική πολιτική της Μοσούλης, όπου υπήρξε αντικυβερνήτης το 2003-2009 και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) έως το 2011. «Το ένα τρίτο του πληθυσμού υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι παθητικοί και μόνο ένα μικρό ποσοστό αντιστάθηκε ενεργά» είπε στην εφημερίδα «Ιndependent».
Πιστεύει ότι οι αναφορές για εκτεταμένη ένοπλη αντίσταση προς το Ισλαμικό Κράτος εντός της Μοσούλης είναι προπαγάνδα για τα μέσα ενημέρωσης. Προσθέτει ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές στην Μοσούλη αλλά «η πλειοψηφία των μαχητών είναι Ιρακινοί».
Το Ισλαμικό Κράτος αντιστέκεται αποτελεσματικά στην ανατολική Μοσούλη και μπορεί να κρατήσει πολιορκημένο για πολλούς μήνες αλλά το πιθανότερο είναι ότι σε μακροχρόνιο επίπεδο θα χάσει την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Translate this page