Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«Good morning, Μοσούλη!» 

 

Ο Ιρακινός Μοχαμάντ αλ Μαουσίλι έστησε έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό και πολεμά τον ISIS με όπλα τη μουσική και την αντιπροπαγάνδα
 
Βάλλει κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους καθημερινά. Και παρότι οι μάχες που δίνει δεν είναι τόσο αιματηρές όσο εκείνες που μαίνονται στη Μοσούλη με στόχο την απελευθέρωσή της από τους σκοταδιστές του ISIS, τα πλήγματα που καταφέρνει εναντίον τους είναι καίρια, καθώς χρησιμοποιεί ως όπλα του δύο πράγματα που απεχθάνονται οι τζιχαντιστές: τη μουσική και την αντιπροπαγάνδα. Eναν χρόνο μετά την κατάληψη, τον Ιούνιο του 2014, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ από την τρομοκρατική οργάνωση, ο νεαρός ιρακινός επιχειρηματίας Μοχαμάντ αλ Μαουσίλι, κάτοικος της Μοσούλης έως τη στιγμή που αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει, έστησε μαζί με δύο συνεργάτες του έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό για τους περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της. Και ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, τον ονόμασε Alghad, «Αύριο» στα αραβικά. 
Γνωρίζοντας ότι ο Alghad FM προκαλεί την οργή των προπαγανδιστών του ISIS, τα πάντα για αυτόν τον αντιστασιακό ραδιοφωνικό σταθμό είναι μυστικά, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των συντελεστών του. «Αλ Μαουσίλι» στα αραβικά σημαίνει «από τη Μοσούλη» και δεν αποτελεί το πραγματικό όνομα του 28χρονου ιδρυτή του Alghad FM, που εκπέμπει από τα σχετικά ασφαλή εδάφη των Κούρδων του Ιράκ.
Παρότι ο ίδιος και η οικογένειά του κατάφεραν να διαφύγουν πριν από την επέλαση των τζιχαντιστών, ο Αλ Μαουσίλι αισθανόταν την ανάγκη να ενεργήσει προς όφελος των συμπολιτών του, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τη λογοκρισία και την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους.
Συγκεντρώνοντας χρήματα από δωρεές και βάζοντας από την τσέπη του ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, κατάφερε να στήσει τον Alghad FM και ξεκίνησε να μεταδίδει μουσικές εκπομπές αλλά και αναλύσεις που έθεταν εν αμφιβόλω και την ιδεολογία του ριζοσπαστικού Ισλάμ και του ISIS.

Εγκλωβισμένοι βγαίνουν τηλεφωνικά στον αέρα
«Ηταν ένας τρόπος για να σπάσουμε την πολιορκία» εξήγησε σε δημοσιογράφο του CNN ο σπουδαγμένος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο νεαρός Ιρακινός, λίγο πριν από την έναρξη της πιο δημοφιλούς εκπομπής του σταθμού - Deliver your voice - κατά τη διάρκεια της οποίας εγκλωβισμένοι κάτοικοι της Μοσούλης τηλεφωνούν για να εκφράσουν όλα όσα είναι αναγκασμένοι να βιώνουν κάτω το απάνθρωπο καθεστώς του ISIS.  
«Εχουμε πιστούς ακροατές σε μια ανώμαλη περίοδο και κάτω από ανώμαλες συνθήκες. Είναι σημαντικό να πατάξουμε τις ιδέες των τζιχαντιστών. Θέλουν να επικρατεί δυσπιστία μεταξύ των ανθρώπων» επισήμανε, προσδιορίζοντας πως μεταξύ των ακροατών συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τώρα ζουν είτε ως εκτοπισμένοι σε άλλες περιοχές του Ιράκ είτε ως πρόσφυγες στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Και μέσω του Alghad FM καταφέρνουν να έρθουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους. 

Επικοινωνιακό σκοτάδι για μια ολόκληρη πόλη
Αφότου κατέλαβαν την πόλη, οι τζιχαντιστές βύθισαν κυριολεκτικά τους κατοίκους της στο επικοινωνιακό σκοτάδι, αποκλείοντάς τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Απαγόρεψαν τη δορυφορική τηλεόραση, το Διαδίκτυο, τη μουσική, τις ταινίες, τα βιβλία και οτιδήποτε άλλο δεν συνάδει με τη σκοταδιστική τους κοσμοθεωρία. Πρόσφατα απαγορεύτηκε και η χρήση των κινητών τηλεφώνων. Αλλά κάποιοι εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας φτωχός άνδρας από τη Μοσούλη τηλεφώνησε στον Alghad FM, δηλώνοντας ότι ξόδεψε τα ελάχιστα χρήματα που του είχαν απομείνει για να ανανεώσει τον χρόνο ομιλίας στο κινητό του και να τηλεφωνήσει στον σταθμό. Οχι για να αναφέρει κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ούτε για να επικοινωνήσει με κάποιον συγγενή του αλλά για να εκφραστεί ελεύθερα, έστω και για ελάχιστες στιγμές.
«Δεν είναι λογικό κάτω από αυτές της συνθήκες να ξοδεύεις το τελευταίο σου δολάριο για ένα τηλεφώνημα. Για εκείνον τον άνδρα, όμως, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Εκφράζοντας τον εαυτό του, ήθελε να αποδείξει την ταυτότητά του» εξήγησε ο Μοχαμάντ αλ Μαουσίλι, ο οποίος πλέον ελπίζει πως σύντομα ο Alghad FM δεν θα εκπέμπει πειρατικά και θα συμβάλει στο να επιστρέψουν οι κάτοικοί της στην κανονικότητα.  
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Translate this page