Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο άνθρωπος που πούλησε την... πλάτη του σε έμπορο τέχνης 

 

Ο άνθρωπος που πούλησε την... πλάτη του σε έμπορο τέχνης

Ο Tim Steiner έχει ένα περίτεχνο τατουάζ στην πλάτη του που καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του πίσω μέρους του σώματος, σχεδιασμένο από έναν διάσημο καλλιτέχνη. Το περίπλοκο αυτό σχέδιο, δεν ανήκει στον κάτοχο του σώματος, αλλά σε έναν Γερμανό έμπορο τέχνης! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ο Steiner αποδημήσει εις Κύριον, το δέρμα με το τατουάζ θα κορνιζαριστεί - μέχρι τότε βέβαια, ο άντρας κάθεται με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό, επιδεικνύοντας το έργο τέχνης που έχει «χτυπήσει». 

«Το έργο τέχνης είναι στην πλάτη μου, απλά είμαι ο τύπος που το κουβαλά», λέει ο 40χρονος, πρώην ιδιοκτήτης στούντιο τατουάζ από τη Ζυρίχη. Όλα ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, όταν η τότε κοπέλα του γνώρισε τον Βέλγο καλλιτέχνη Wim Delvoye, γνωστό για τα αμφιλεγόμενα τατουάζ του πάνω σε... γουρούνια. Ο Βέλγος της είπε πως αναζητούσε κάποιον που θα συμφωνούσε να γίνει ανθρώπινος καμβάς για τη νέα του δουλειά.
«Με πήρε η κοπέλα μου τηλέφωνο και μου είπε αυθόρμητα, 'θέλω να κάνεις αυτό'», λέει ο 40χρονος στο BBC. Πλέον η... πλάτη του άντρα ανήκει στον έμπορο τέχνης Rik Reinking -  οι επισκέπτες των γκαλερί, θαυμάζουν στην πλάτη του Steiner την Παναγία να στέφεται από ένα κρανίο μεξικάνικου τύπου, με κίτρινες ακτίνες που προέρχονται από φωτοστέφανο της. Παρακάτω, υπάρχουν χελιδόνια, κόκκινα και μπλε τριαντάφυλλα ενώ στη βάση δυο ψάρια πάνω στα οποία κάθονται δυο παιδιά...





«Είναι εκπληκτικοί καλλιτέχνες οι tattooers και ποτέ δεν γίνονται αποδεκτοί από τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Το να ζωγραφίζεις πάνω σε καμβά είναι ένα πράγμα, η ζωγραφική πάνω σε δέρμα είναι άλλο», συμπληρώνει. Το έργο, τιτλοφορείται ΤΙΜ και πωλήθηκε το 2008 έναντι 150.000 ευρώ από τον Γερμανό συλλέκτη έργων τέχνης Rik Reinking (ο Steiner έλαβε το ένα τρίτο του ποσού). 
Σύμφωνα με τη συμφωνία, όταν ο 40χρονος πεθάνει, το δέρμα της πλάτης του θα αφαιρεθεί, θα μπει σε κάδρο και θα γίνει ένα με την υπόλοιπη προσωπική συλλογή του Reinking. Όσο για εκείνους που βρίσκουν την ιδέα μακάβρια, ο Steiner απαντά ότι αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. «Στην ιαπωνική τέχνη του τατουάζ, αυτό γινόταν από παλιά... Δε νομίζω πως είναι κακή ιδέα». 
Επιπλέον, ως μέρος της συμφωνίας, ο 40χρονος θα πρέπει να εκθέτει το έργο του τόπλες, καθισμένος ακίνητος πάνω σε ένα σκαμπό, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο. Η πρώτη του έκθεση ήταν το 2006 στη Ζυρίχη, όταν το τατουάζ βρισκόταν στο στάδιο της δημιουργίας. Στην επέτειο των 10 χρόνων, βρέθηκε στο Μουσείο Mona στην πόλη Χόμπαρτ της Τασμανίας. Εκεί, δούλευε για πέντε ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Αυτό τελείωσε μόλις πρόσφατα. 
Το μόνο που τον χωρίζει από τους επισκέπτες, είναι μια γραμμή στο πάτωμα. «Με έχουν αγγίξει, με έχουν σπρώξει, μου έχουν φωνάξει... Πολλές φορές μοιάζει με τσίρκο», λέει. Όταν υπάρχει τέτοια αντίδραση από τους επισκέπτες, ο ίδιος δεν κινείται ούτε απαντά. Απλά παραμένει ακίνητος. «Πολλοί θεωρούν ότι είμαι άγαλμα, και παθαίνουν σοκ όταν ανακαλύπτουν ότι είναι ζωντανός... Όλη αυτή η εμπειρία με έχει πείσει ότι αυτό που κάνω είναι αυτό που είμαι... Και μια μέρα το έργο TIM απλά θα βρίσκεται κι αυτό εδώ ανάμεσα στα έργα. Όμορφο».  






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Translate this page