Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Νέα έκθεση του CSIS για τις ρωσικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων

Νέα έκθεση του CSIS για τις ρωσικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων


Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS: Center for Strategic and International Studies) της Ουάσιγκτον, έδωσε στη δημοσιότητα μια ενδιαφέρουσα νέα έκθεση αναφορικά με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ρωσία παραμένει σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια εξοπλιστική αγορά και είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον CSIS, οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων συνεισφέρουν σημαντικά στη ρωσική οικονομία, εκτός από τη στήριξη της χώρας πολιτικά και στρατιωτικά.
Οι μεγάλες συμβάσεις πωλήσεων οπλικών συστημάτων, επισημαίνουν οι αναλυτές, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αλγερία, το Καζακστάν και η Βενεζουέλα.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την έκθεση δείχνουν ότι σχεδόν 400.000 Ρώσοι μηχανικοί, επιστήμονες και τεχνικοί, εξαρτώνται άμεσα από τις εξαγωγές του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η Ρωσία αύξησε τον όγκο των εξαγωγών οπλικών συστημάτων και επέκτεινε γεωγραφικά τις δραστηριότητές της τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Σύμφωνα με τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC), οι ετήσιες εξαγωγές όπλων από τη Ρωσία αυξήθηκαν από τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005 στα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 150%.
Η έκθεση υπογραμμίζει ωστόσο, ότι το ρωσικό χαρτοφυλάκιο με ανεκτέλεστα εξοπλιστικά συμβόλαια, παραμένει στάσιμο μετά από μια περίοδο ανάπτυξης. Ο ρωσικός οργανισμός που εποπτεύει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, η Rosoboronexport, έχει παραδώσει οπλικά συστήματα σε 116 διαφορετικές χώρες από την ίδρυσή του.
Κομβικού ενδιαφέροντος εξοπλιστικές αγορές είναι αυτές της Κίνας και της Ινδίας, καθώς αντιπροσώπευαν ποσοστιαία πάνω από το 50% των ρωσικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων, κάτι που αποδεικνύει τόσο της σημασία των χωρών αυτών στη ρωσική εξωτερική πολιτική, όσο και την επιρροή που διαθέτουν στο Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Translate this page